top of page
P5294262_edited_edited_edited.jpg

Hi!

Mijn naam is Marlies Draaisma. Ik ben sinds twee jaar vanuit mijn kamer in Groningen als freelance illustrator bezig met allerlei moois! Ik teken planten en dieren, ontwerp mijn eigen papierwaren en maak onderandere trouw- en geboortekaartjes in opdracht.  
foto-edit 6.jpg

Over mij

Als ik in de natuur rondloop zie ik zoveel moois om me heen, dan moet ik de planten die ik tegenkom simpelweg op de foto zetten en uitwerken tot een botanische illustratie! Zoveel kleuren, vormen en texturen, de wereld blijft mij eindeloos fascineren en uitdagen tot het maken van illustratiewerk.

Ik teken graag flora en fauna, maar ik begon mijn tekencarrière met het op papier zetten van kostuum- en kledingontwerpen, en mijn zelfbedachte personages voor het spel Dungeons & Dragons. Naast planten tekenen ik dan ook nog altijd graag fantasy waarin ik mijn plezier in het ontwerpen van kostuums en het tekenen van planten kan combineren.

Ik ben begonnen als freelancer eind 2020, omdat ik graag online commissies wilde aannemen. Daarnaast begon ik mijn eigen Etsy webwinkel. Ik tekende wenskaarten voor de verjaardagen van familieleden en besloot na veel positieve reacties mijn ontwerpen te laten drukken. Ik begon met een serie van drie kerstkaarten, maar inmiddels is mijn webwinkel flink uitgebreid met meerdere door mij geïllustreerde en ontworpen wenskaarten, plaaten en stickers. Inmiddels sta ik met mijn kaarten op markten en fairs. 

Ik blijf werken aan nieuwe producten en hoop mijn webshop flink te kunnen uitbreiden in de toekomst!

Digitale bloemen 7 rimpelroos.tif

Hier vindt je mijn webshop!

   MarliesDraaisma

visitekaartje 2 achterkant_edited.png
Digitale bloemen 1 cichorei_edited.png

Mijn werkwijze en materialen

De meest gebruikte materialen voor mijn illustraties zijn licht gestructureerd tekenpapier, een mechanisch potlood, zwarte fineliners, Copic markers en aquarel potloden.

Eigenlijk teken ik altijd op papier; digitaal tekenwerk heb ik nog niet onder de knie! Mijn tekeningen - om ze te kunnen verwerken in drukwerk - scan ik daarom altijd in. Wat nabewerking in Photoshop is vaak nodig voor pluisjes en kleurcorrecties, en soms ook voor het verwijderen van het papier op de achtergrond. 

Voor het maken van mijn plant- en dierillustraties gebruik ik (het liefst zelf gefotografeerd) beeld- en referentiemateriaal, en mijn ANWB bloemengids. Voor menselijke figuren poseer ik graag zelf voor de zelfontspanner van mijn camera, maar het internet blijft een goede bron voor allerlei referentiefoto's en inspiratiemateriaal waar ik regelmatig ook dankbaar gebruik van maak.

DTIYS AlbaBG - sketch.jpg
Mijn schets traceer ik met een dunne fineliner en il voeg kleine details, zoals textuur, toe. Ik gum mijn potloodschets uit en ga nogmaals over een aantal van mijn inktlijnen om ze dikker aan te zetten en variatie in lijndikte te fabriceren.
Hierboven zie je een versnelde opname van mijn tekenproces: het traceren van mijn schets met inkt, het maken van een klein en vereenvoudigd kleurvoorbeeld, het kleurproces met alcoholmarkers en tenslotte het aanzetten van sommige lijnen en kleurvakken met potloden.
Als ik in opdracht werk kopieer ik eerst mijn inktlijnen om er een kleurmodel van te maken. Met markers op papier kan ik tenslotten niets meer achteraf uitgummen! Vervolgens begint voor mij de leukste fase: kleur aan de tekening toevoegen met Copic markers en potloden. Ik begin met de lichtste tinten en werk naar de donkere vlakken toe.
Ik begin mijn tekeningen altijd met een schets op papier. Ik blijf verbeteren en aanpassen op hetzelfde velletje totdat ik tevreden ben met het ontwerp. Af en toe gebruik ik mijn teken tablet om eerst digitaal te schetsen als ik iets in opdracht porduceer.
bottom of page